Bayramınız ve Yeni Yılınız kutlu olsun. Yazdır E-posta
Yazar Av.Kadir Daylık   
Pazar, 24 Aralık 2006

Osmanlı döneminde, basılı takvim 1926 yılında yayımlanmıştır. Bu tarihe kadar takvimler elle, renkli mürekkeplerle ve değişik hamurlardan kâğıt ve değerli yaldızlı yüzeyler üzerine büyük bir özenle yazılırmış.

Bugün geleneklerini devam ettiren ailelerde Saatli Maarif Takvimi’nin ayrı bir yeri ve özlemi vardır. 1862 yılından beri yayımlanan bu takvimlerde; tarihî olayları, iklim özelliklerini, yılın ve günlerin ayrıcalıklarını, Rumî ve Hicrî yılları, İstanbul ve Ankara’nın Güneş – Öğle – İkindi – Akşam – Yatsı – İmsak saatlerini, günün ve gecenin devamını, öğütleri ve güzel sözleri bulabilirsiniz. Takvim yapraklarının arkasında; günün tarihi, yemek önerileri, şiirler, fıkralar günümüze anlam katar. 

AYTAM’ın kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz şu günlerde, bayram ve yılbaşı tebriki olarak size, çarşı işi bir kutlama kartı göndermeyi uygun görmedik. Bu nedenle tebrikimizi AYTAM Koleksiyonunda bulunan 1930 yılı Maarif Takvimi ile ve Hicrî, Rumî ve Miladî yılların hesap bilgileri ile doldurduk.

Cumhuriyetin ilk yılarında ailelerin, özellikle anne ve babalarımızın doğum tarihlerini Hicrî veya Rumî tarihten Miladî tarihe uyarlamak için hesaplar yapılır, tartışmalar yaşanırmış. Rumî yılı Miladî yıla çevirmek için, bu yıl Rumî 1423 olduğuna göre, 1423’e 584 eklenir ve 2007 yılı bulunur. Miladî yıldan Rumî yılı bulmak için de tersi yapılır. 2007’den 584 çıkartılır ve 1423 bulunur. Hicrî yılı Miladî yıla çevirmek daha zordur; önce Hicrî yıl 33’e bölünür, kesirler dikkate alınmaz. Çıkan sayı Hicrî yıldan çıkarılır. Kalan sayıya 622 eklenir. 

Boş vaktiniz varsa haydi siz de doğum tarihinizi Hicrî ve Rumî yıllara çeviriniz, bir nostalji yaşayınız.

Bayramınız sevinç ve mutluluk dolu geçsin. “Zaman su gibi akıp gidiyor” derler, hâlbuki zaman değil, biz geçip gidiyoruz; geleceğe çok küçük de olsa bir kayıt bırakabilme yolundaki çabalarımızın sonuç verebilmesi dileği ile, yeni yılınız kutlu olsun. 

AYTAM Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi
Adına Av. Kadir Daylık

 

 
< Önceki   Sonraki >