AYTAM Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi Haberleşme Bülteni (Ocak 2007) Yazdır E-posta
Yazar Av.Kadir Daylık   
Pazar, 07 Ocak 2007

Merhaba sevgili dostlar!

AYTAM’ın kuruluşu için yaptığımız çalışmalardan derlediğimiz e-posta bültenimiz posta kutunuzda! 

Ekim Ayı içinde kuruluşuna karar verdiğimiz AYTAM’ı sizlere tanıtmak için yayımladığımız internetteki sayfalarımıza http://aytam.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Sitemiz yenilenmiş, sanal sergi bölümüne yeni resimler eklenmiştir; ziyaret ediniz.

Bayram ve yılbaşı tatili nedeniyle Afyonkarahisar’da bulunmamızdan yararlanarak AYTAM’ın kuruluşu ve tanıtımı adına yaptığımız görüşmeler çok umut verici geçmiştir. Görüştüğümüz dostlarımızın ilgisine buradan bir kez daha teşekkür ederiz. Çıktığımız yolda yalnız olmadığımızı hissettirdiler.

YEREL TARİH GRUBU

Afyonkarahisar’da tarih meraklılarından oluşan bir yerel tarih grubu kurulmasına karar verilmiştir. “Afyonkarahisar Yerel Tarih Grubu” adını alacak bu grup, haftalık ya da on beş günlük dönemlerde bir araya gelerek öncelikle yerel tarih sohbetleri yapacaklardır. Tanışma ve yerel tarih fikrinin yerleşmesinden sonra ilerleyen aşamalarda yayımlanması amaçlanan yerel tarih çalışmaları ve araştırmaları, sözlü tarih kayıtları gerçekleştireceklerdir.

Grup, kayıtlı bir dernek mantığıyla değil de herkesin katılımına açık bir dost cemiyeti düşüncesiyle, girmenin ya da çıkmanın serbest olacağı bir yapıda olacaktır.

Afyonkarahisar’da oluşturulacak “Afyonkarahisar Yerel Tarih Grubu”na katılmak isteyen sevgili dostlarımız katılma taleplerini Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır adresine iletebilirler. Ayrıca bu konudaki fikirlerin iletilmesi de çok yararlı olacaktır. Daha ayrıntılı belirlemeler İstanbul’dan katılacak bir grup AYTAM Dostunun da bulunacağı ilk toplantıda yapılacaktır. AYTAM’ın buradaki işlevi Afyonkarahisar’da yerel tarih meraklılarını buluşturmak, tanıştırmak, destek olmak, böylece Afyonkarahisar’ımızın yerel tarihinin korunup kollanmasına, geleceğe taşınmasına katkı sağlamaktır.

İstanbul’da da Afyonkarahisar’ın yerel tarihine ilgi duyan kişilerin oluşturacağı bir yerel tarih grubu kurulması planlanmaktadır.

ANKET

AYTAM’ın tanıtımını sağlamak ve yerel tarih çalışmalarının yönünü belirlemek, katılımı genişletmek, müzenin oluşumuna katkı sağlamak amacıyla Afyonkarahisar’da bir ANKET çalışması yapılmasına karar verilmiştir. Önümüzdeki günlerde bu anket çalışması gerçekleştirilecektir. Bu konu için de fikirleriniz bizim için önemlidir, lütfen iletiniz.

AÇILIŞ ÇALIŞMALARI

Nisan ayında kapılarını açmasını planladığımız AYTAM için sergi dolaplarının ölçüleri alınmış ve tedarikine girişilmiştir. Başlangıçta binanın taş merdivenle girilen orta katında ve üst katında toplam 20 adet camlı sergi dolabı oluşturulacak ve buralarda Afyonkarahisar’a özgü olup da daha dün evlerimizde, işyerlerimizde kullandığımız nesneler, belgeler sergilenecektir. Sergilerimizi zenginleştirmek için yeni nesne bağışları beklenmektedir.

YENİ NESNE  - KİTAP BAĞIŞI

Afyonkarahisar’dan Sn. Zuhal Selek, birkaç yıl önce bağışladığı bakır tabak (tınga) ve kapağından sonra bu kez de işlemeli bir yatak örtüsü bağışlamıştır. AYTAM’da sergilenecek olan bu nesneler için kendisine çok teşekkür ediyoruz.

Yine Afyonkarahisar’dan Sn. Rabia-Şevket Durak’lar, AYTAM için, Afyonkarahisar Folklor-Edebiyat Tarih Araştırmaları, Afyonkarahisar Yöresi Türküleri, V. Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumu Bildirileri isimli 3 adet kitap bağışlamışlardır. Kitaplar AYTAM okuma salonunda yerini alacaktır. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz.

Geçen ay İstanbul’dan Sn.Zuhal Zorluer eski bir radyo ve Sn. Sema Taşpınar ise bakır bir baklava tepsisi bağışlamıştı; onlara da tekrar teşekkür ediyoruz.

AYTAM’ a yapılan bu bağışlar aslında Afyonkarahisar’ımıza, gelecek kuşaklarımızadır.

ÖĞRENCİLERİN ZİYARETİ

AYTAM, 3 Ocak 2007 tarihinde, yurdumuzun çeşitli yörelerinde okuyan Afyonkarahisarlı Üniversite Öğrencilerinden oluşan bir grup tarafından programlı olarak ziyaret edilmiştir. Gençlerimizin, tarihi ve kültürel değerlerimizin korunup kollanması konusundaki duyarlılıkları ve yerel tarih konusuna ilgileri sevinç vericidir; kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu ilgi, merak ve sevginin çoğalmasını ve toplumumuzun her kesimine yayılmasını arzuluyoruz.

www.sandıklı.info sitesinin editörü Sn. Mustafa Uğur Başer, AYTAM Koleksiyonunda bulunan ve Büyük Taarruz’dan yaklaşık üç ay önce Sandıklı’da çekilmiş bulunan “subaylar ve çocuklar” fotoğrafını izin alarak sitesinde yayımlamıştır.

Öte yandan AYTAM artık, Afyonkarahisar web sitelerinde bilinen, tanıtımı yapılan bir site haline gelmiştir. Herkese teşekkür ederiz.

Bayram ve Yılbaşı tatilinden istifadeyle açık tutmaya çalıştığımız AYTAM, henüz açılış yapılmadan 30’u aşkın ziyaretçiyi ağırlamıştır.

ŞUHUT KAYMAKAMLIĞI’NIN TALEBİ

Şuhut Kaymakamı Sn. Bilal Şentürk, Şuhut Kaymakamlığı olarak Şuhut'un dünü ve bugününü geleceğe yansıtacak bir kitap hazırlığı içerisinde olduklarını bildirerek bu çalışmada değerlendirmek üzere;

Şuhuta dair, tarihi, kültürel, sosyo ekonomik, değerde bilgi, belgeye sahip olan hemşerilerimizden kaynak belirtmek suretiyle çalışmaya katkı koymalarını beklediklerini belirterek AYTAM’dan destek talep etmiştir.

 Fotoğraf, tarihi belge  veya gelecek nesillere aktarılmasında fayda umulabilecek her türlü özgün unsurlara çalışmada yer verileceğini belirten Sn. Bilal Şentürk, fotoğraf ve belgelerin dijital ortamda aktarılabileceğini belirtmiştir.

AYTAM’İÇİN YAPILABİLECEK İŞLERE GELİNCE

20 adet demonte camlı sergi dolabı İstanbul’dan İKEA mağazasından satın alınacaktır. Bunlar 10X80X205 boyutlarında yassı kutular içinde ve yaklaşık 40 parça halindedir. Bunların Afyonkarahisar’a nakli için yardım bekliyoruz.

Öte yandan Müze Kahvehanesi için düzenlenecek alt katın işletmesi ve Müze’nin idaresi için de gönüllü aramaya devam edilmektedir.

Yerel tarih gruplarına katılım ile bu konudaki düşüncelerin aktarılmasını da çok önemsiyoruz. Afyonkarahisar’ın yerel tarihi nasıl hep beraber yazılmışsa, yine aynı katılımla hep beraber korunup kollanacak, geleceğe hep beraber aktarılacaktır. Müzemiz hep beraber oluşturulacaktır. Unutmayın! siz olmazsanız eksik kalırız. 

HABERLEŞME GRUBUMUZ

AYTAM haberleşme grubu, otomatik olarak  üye olma ve çıkma isteklerine açıktır. Üye olmak isteyenler http://aytam.org.tr adresindeki sitemizde yer alan “haberleşme grubuna kayıt ol” butonuna e-posta adreslerini yazarak gruba üye olabilirler.

Grup üyeleri kendilerine elektronik posta gelmesini istemiyorlarsa;

Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır adresine boş bir mesaj gönderip, yanıt olarak gelen e-postadaki linki takip ederek üyeliklerini kendiliklerinden sonlandırabilirler.

AYTAM gündelik hayatlarımıza, evlerimize, işimize, işyerlerimize ait her türlü orijinal resim, belge ve nesneyi, kayıt altına alınmış sözlü anlatımları kullanarak, bunların kaybolup gitmesini önlemek için derleyerek, Afyonkarahisar'ın yerel tarihini aydınlatmak, herkes için anlaşılır hale getirmek ve sevdirmek amacıyla yola çıkmıştır.

AYTAM hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi;

Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır

e-posta grubunda belirtebileceğiniz gibi

http://aytam.org.tr

sitesinde yer alan ziyaretçi defterine de yazabilirsiniz. Ziyaretçi defterine aşağıdaki linkten de ulaşabilirsiniz;

http://www.aytam.org.tr/index.php?option=com_easybook&Itemid=36

Haydi, sıradan insanlar etrafında dönen sivil tarihimiz için; gündelik hayatlarımızı, evlerimizi, işimizi, işyerlerimizi kaydedelim; haydi, bize ait sıradan resimleri, belgeleri, nesneleri sergileyelim…

Bizi anlatmak için; bizi anlamak için Afyonkarahisar’da tarihi “aşağıdan” yazalım!

Esen kalın…

AYTAM Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi

 
< Önceki   Sonraki >