İngiliz Seyahatnamelerinde Osmanlı Toplumu ve Türk İmajı Yazdır E-posta
Yazar Yard. Doç. Dr. Gürsoy Şahin   
Perşembe, 18 Ocak 2007

Yard. Doç. Dr. Gürsoy Şahin, İngiliz Seyahatnamelerinde Osmanlı Toplumu ve Türk İmajı, Gökkubbe Yayını, İstanbul 2007, 370 s.
GÖKKUBBE

Bu kitap, 19. yüzyılda İngiliz seyyahların, çeşitli kurumlarıyla birlikte Osmanlı toplumunun yapısıyla ilgili izlenimlerini belli bir sistem içerisinde sunmakta ve değerlendirmektedir. Bu seyahatnameler yazıldıkları dönemde, Avrupa’da Osmanlı toplumuna dair belirli imajın oluşmasında etkili olmuştur. 19. yüzyıl İngiliz gezginlerinin Osmanlı ülkesine ve Türklere nasıl baktığını bilmek, genel anlamda Avrupa’nın Türkleri nasıl gördüğü meselesinin çözümüne ışık tutacaktır. Yazar ayrıca, İngiliz gezginler ile 19. yüzyıl ve daha eski tarihli Alman, Fransız vb. milletlere mensup gezginlerin eserlerine, Başbakanlık Osmanlı Arşivindeki ilgili belgelere müracaat ederek verilen bilgileri dönemin kaynaklarıyla karşılaştırmıştır.

Yayın Yılı: 2007
İthal
370 sayfa
16,5x23,5 cm
Karton Kapak
ISBN:9756223979
Dili: TÜRKÇE

Türkiye’nin Avrupa Birliğine girme çabalarını yoğunlaştırdığı bugünlerde Avrupalıların Türkleri nasıl gördüğünü herkes az çok anlamaktadır. Batılı devletlerin bugünkü tavırlarının daha iyi anlaşılabilmesi için geçmişin doğru bir şekilde yorumlanması gerekmektedir. Bu anlamda tarihin, insanların geleceklerini daha iyi şekillendirebilmeleri için ihtiyaç duyulan bütün tecrübeleri kendisinde barındırdığı söylenebilir. Dolayısıyla XIX. yüzyıl İngiliz gezginlerinin Osmanlı ülkesi ve Türklere karşı bakış açısını bilmek, genel anlamda Avrupa’nın Türkleri nasıl gördüğü meselesinin çözümüne ışık tutacaktır.


Avrupa’da Türkler hakkındaki fikirlerin şekillenmesinde, Türkleri tanıma araçları ya da şekilleri birebir etkili olmuştur. Türkler ile Avrupalıların karşılaşma veya tanışma mekanı olarak ilk akla gelen yer, herhalde savaş alanları olmaktadır. Ancak bu mekanın dışında devletlerarası münasebetler çerçevesinde karşılıklı gidip gelen elçiler ve gezginlerin de önemli bir tanıma ve tanışma aracı olduğu unutulmamalıdır. Bu bağlamda Gürsoy Şahin bu kitapta, yazıldıkları dönemlerde Türkiye ve Türkler ile ilgili bilginin, öngörünün yani imajın oluşmasında önemli role sahip olan seyahatnameleri esas alarak İngilizlerin, XIX. yüzyılda Osmanlı toplum yapısı ile ilgili izlenimlerini değerlendirmektedir.

 

 
< Önceki   Sonraki >