Terakki Servet Bankası üzerine... Yazdır E-posta
Yazar Orhan Turan   
Perşembe, 13 Aralık 2007
Terakki Servet Bankasına İlişkin...../ Orhan Turan
 
 
Terakki Servet Bankası, Osmanlı Bankası ile sırtsırta vermiş binada bulunmaktadır. Hemen arkasında Osmanlı Bankası bulunmaktadır. Osmanlı Bankasının bulunduğu Sinanpaşa Mahallesi'nde 2005 yılında çıkan yangında Osmanlı bankasının yanında ve karşısında 3 geleneksel Afyonkarahisar evi tamamen yanmıştır. Yangında Osmanlı Bankası da zarar görmüştür. Çatısı tamamen yıkılan bankanın sadece taşıyıcı sistemi bugün hayatta kalabilmiştir. Çatısı, camları, ahşap sistemi tamamen yanmıştır. Yangında Terakki Servet Bankası'nın binası da büyük bir risk altına girmiştir. Buradaki kabul edilemez durum ise şudur;
 
Her iki banka da bugün esnaf ve sanatkarların kullanımına açıktır. Osmanlı Bankası yangınına elektrik kontağının neden olduğu açıklanmıştır. Ancak bina içinde faaliyet gösteren ahşap doğramacı ve esnafın ağaç kalasları sattığı depo olarak kullanması faciaya davetiye hazırlamıştır. Yangın ahşaplara sıçramış ve yüzyıllık banka biranda kül olmuştur. Aynı zamanda Terakki Servet bankasının bulunduğu bina da bugün aynı tehditle karşı karşıyadır.
 
Restorasyon açısından, tarihi yapıların yalnız bırakılmaması yaşatılması amacıyla yapılarda hizmet verilebilir ancak bu hizmet oranın yok olmasına ortam sağlamamalı ya da risk oluşturmamalıdır.
 
Dönemin Belediye Başkanı Abdullah Kaptan ve Valisi Muzaffer Dilek yangın sonrasında kampanya başlatmışlar zarar gören esnafa para ödemesi yapmışlardır. Öte yandan kampanya ile yangınlara taha iyi müdehale etmek için itfaiye aracı alınmıştır.
 
Trajıkomik olan ise, tarihi eser olan o bankanın kurtarılması için hiç kimse kampanya düzenlememiştir. Bugün Terakki Servet bankası yangından sonraki ilk gününde olduğu gibi duruyor. Üstelik ahşap deposu da aynı yerinde
 
< Önceki   Sonraki >